Gazdaságtörténész és Sördoktor

Amikor 2015-ben megnyertem a 32. OTDK Közgazdaságtudományi Szekcióját (Gazdaságtörténet tagozat I. hely), még nem sejtettem, hogy 10 évvel később e sorokat fogom sörfőzőként és cégvezetőként írni a saját webshopomra.
Egészen 2018-ig, mint tudományos kutató tekintettem magamra, akinek az a hivatása, hogy megírja előbb Fiume kapcsán a magyar kereskedelmi tengerészet történetét 1867-1921 között, majd ezt folytatva azt a két világháború között és végül egészen napjainkig. Erre tettem fel akkoriban az életemet: kutattam Fiuméban a levéltárban fél évet, könyveket írtam magyarul, olaszol, horvátul, angolul; elnyertem a Pro Scientia Aranyérmet és a Roska Tamás Tudományos Díjat és végül summa cum laude a PhD fokozatot.
A sörök iránti érdeklődésem ekkor még erősen háttérben volt, de már éledezett. 2015-ben ciszterci öregdiákként ott voltam Zircen az Apátsági Sörfőzde nyitásakor. Ez volt az első kraft sörös élményem, melyet követett az akkori hazai, később külföldi termékek kóstolása. Közben egy barátom (Dr. Haramza Márk) révén a házisörfőzésbe is bepillanthattam. Az áttörés ugyanakkor 2018. július 22-én történt meg. Ekkor vásároltam meg első házisörfőző készletemet és vetettem bele magam a szakma rejtelmeibe. Innentől nem volt megállás.
2020-ban a Szent András Sörfőzde felkért, hogy az induló TesztAndrás sorozat kapcsán kísérletezzek nekik ízekkel és különleges sörtípusokkal. 2021-ben elvégeztem a Legenda Sörfőzdében az Sörgyártó "OKJ" képzést. Még abban az évben útjára indítottam saját sörtörténeti, sörgazdasági, sörkóstoló Youtube csatornámat immáron Sördoktor néven. 2022-ben elkezdtem versenyeken bírálni, majd év végén a Magyar Nemzet Online Repeta rovatában írtam sörkultúráról cikkeket és elkezdtem oktatni a Géniusz Plusz sörgyártó szakképzésén. 2023-ban a budapesti XIII. Házisörfőzők nemzetközi versenyén aranyérmet és a Mad Scientist különdíját nyertem el Rauchmarci nevű füstölt német lageremmel, majd 2024-ben a zágrábi Házisörfőzőverseny aranyérmét a Grodziskie típusú lengyel füstölt búzasörömmel, melyhez az élesztőt a Yeastflow Kft-vel közösen fejlesztettük ki YF-116 (Szent Hedvig néven). Nem sokkal később sikeresen, 80%-os eredménnyel lettem Certified BJCP judge - azaz nemzetközi sörbíra. Ezek mellett még 2023-ban belekezdtem a magyar sörtörténelem kutatásába, melyhez idén, 2025-ben, a Károli Gáspár Református Egyetemen kutatási ösztöndíjat is sikerült nyernem.
Végül 2024. október 4-én tizenötödmagammal megalapítottuk a Sördoktor Kft-t, melynek nem titkolt célja, hogy a kiterjedt tudományos, ismerettejesztő és sörfőzői képességeimet ötvözve ezeknek az eredményeit a szélesebb közönség elé tárhassam. Az alapítók között vannak kollégáim és barátaim, mind olyan szakértelemmel, mely előbbre viheti közös projektünket. A honlap így gyűjtőhelye és lelőhelye az eddig megjelent és a jövőben megjelenő tudományos és ismeretterjesztő könyveimnek, illetve a saját receptúráim által készült különleges söreimnek. Utóbbi kapcsán terveim között szerepel, hogy a sörök ízvilágában és megjelenésében is ötvözöm Fiume, a tengerhajózás, a magyar sörtörténelem és katolikus lovagrendi érdeklődésemet, így is harmóniát teremtve az írott szó, a kortyolt nedű és az átélt szakrális élmény között.
Dr. Pelles Márton